EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

12 tipov od nutričnej expertky

  1. Nevynechávať raňajky

Vynechávaním raňajok nám môže chýbať v strave dostatok esenciálnych živín a my skončíme počas dňa tzv. „zobkaním“, a tým pádom zjeme viac ako v samotných raňajkách.

  1. Jesť pravidelne

Pravidelné stravovanie nám pomáha spaľovať kalórie rýchlejšie. Znižuje nám chute na vysoko tučné a sladké jedlá.

  1. Jesť dostatok ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú nízkokalorické a neobsahujú takmer žiadny tuk a obsahujú veľa vlákniny – ide o esenciálne ingrediencie pre úspešné chudnutie. Obsahujú taktiež mnoho vitamínov a minerálnych látok.

  1. Pohyb

Byť aktívny je kľúčom k zdravému chudnutiu. Taktiež má množstvo zdravotných benefitov, pomáha nám spaľovať nadbytok kalórií, ktoré nemôžeme stratiť/spáliť počas samotného stravovania.

  1. Dostatok vody

Ľudia si niekedy zamieňajú smäd s hladom. Práve preto môžeme skončiť s konzumáciou extra kalórií a my skutočne potrebujeme iba pohár vody.

  1. Jesť dostatok vlákniny

Strava bohatá na vlákninu nám pomáha cítiť sa plnšie po dlhšiu dobu, čo je perfektné pre stratu hmotnosti. Vlákninu môžeme nájsť v potravinách ako je ovocie, zelenina, ovsené vločky, celozrnné výrobky, hnedá ryža, cestoviny, strukoviny…

  1. Čítať etikety

Vedieť správne čítať potravinové etikety nám pomáha robiť v obchodoch zdravšie rozhodnutia.

  1. Používať menšie taniere

Menšie taniere, misky nám pomáhajú jesť menšie porcie bez pocitu hladovania. Jesť pomaly a prestať predtým, než sa cítime úplne plní je dôležité.

  1. Nezakazovať si obľúbené jedlá

Nezakazovať si jedlá z jedálnička, špeciálne tie, ktoré máme radi. Zakazovaním spôsobíme akurát, to, že na nich budeme mať väčšiu chuť. Obľúbené jedlá si však môžeme vychutnať príležitostne – základ je len zostať v dennej kalorickej tolerancii k nášmu cieľu.

  1. Zbaviť sa nezdravých maškŕt (sladkosti, čipsy…)

Prehľadajte domáce zásoby a zbavte sa lákadiel ako je čokoláda, keksy, slané, sladké, cukríky, ochutené sladené nápoje. Namiesto toho ich nahraďte zdravším výberom ako je ovocie, nesolené ryžové chlebíčky, ovsené koláčiky bez pridaného cukru, orechy, semiačka..

  1. Redukovať alkohol

Štandardný pohár červeného vína môže obsahovať toľko kalórií ako kus čokolády. Alkohol môže prispieť k nežiaducim kilám.

  1. Plánovať a robiť si nákupný zoznam

Pokúste sa plánovať si raňajky, obed, večeru, snacky na týždeň dopredu. Nezabudnite prihliadať na individuálnu kalorickú toleranciu a veľkou pomocou je nákupný zoznam.

Diana Klásková
Výživová poradkyňa

Pokiaľ máte záujem o konzultáciu s našou výživovou poradkyňou alebo viac info o našich službách, kliknite sem.

Viac info o výživovom poradenstve »

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.