EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

5 surovín na jarný detox

Začala jar, ktorá nás motivuje fungovať na vyššie obrátky, dni sú dlhšie, teplejšie, príroda sa prebúdza a konečne je tu príležitosť zahájiť "jarný detox" a zaobstarať si sviežu zeleninu. Navyše, veľa z nás trávi čas doma a tak hop do kuchyne pripraviť si niečo fresh za pár minút. Cez leto už pravdepodobne bude po všetkom a ak teraz trošku popracujeme v kuchyni, môžeme ísť hrdo do plaviek. Využite sezónnu zeleninu a do 30 min máte pripravené kvalitné jedlá s obsahom vitamínov, ktoré vám nenakombinuje ani váš superlekárnik.

Klíčky

Aj vy, ktorí nemáte záhradu, môžete pestovať. Nemusíte mať ani balkón, postačí denné svetlo. Získate tak vitamínovú bombu, plnú enzýmov a minerálov. A tento zázrak nie je 50x postriekaný, kým obletí polku sveta, aby mohol pristáť na vašom stole. Je to zásaditá potravina (vyrovnáva pH v tele), klíčením sa zvyšuje obsah vlákniny, rozkladajú sa proteíny a tak sa zvyšuje obsah lyzínu, ktorý podporuje náš imunitný systém. Vedci dokonca tvrdia, že vďaka nim aj mladneme.

Medvedí cesnak

Zoberte si do lesa na prechádzku košík a možno natrafíte aj na tento zelený poklad. Medvedí cesnak je prírodné antibiotikum, zaberá na kašeľ, zbaví vás tráviacich ťažkostí a pomôže aj po zime vysušenej pokožke. Využiť ho môžete kdekoľvek- do polievok, do omáčok, na mäso alebo si môžete vyrobiť pesto (a spotrebovať tie zásoby cestovín :D)

Špargľa

Špargľa je luxusná zelenina, obsahuje minimum kalórií, veľa vlákniny, minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Má protizápalové účinky, pomáha pri infekcii močových ciest, udržiava zdravé cievy a srdce. Označuje sa aj ako prírodné afrodiziakum, stimuluje tvorbu testosterónu u mužov a estrogénu u žien.

Listová zelenina

Zelenina nabitá chlorofylom, vitamínmi, minerálmi a stopovými prvkami. Chlorofyl je vynikajúci antioxidant, vitamín B9 znižuje riziko srdcovocievneho infarktu, zaberá proti depresii, pomáha v boji s onkologickými ochoreniami a navyše obsahuje veľké množstvo vlákniny a tak pomáha k očiste čriev.

Zelený hrášok

Čoskoro je tu máj a s ním čerstvý zelený hrášok, ktorý je úplnou hviezdou v rámci svojho obsahu. Je bohatý na vlákninu, bielkoviny a tak môže pozitívne ovplyvňovať hladinu krvného cukru. Má vysoký obsah antioxidantov (pôsobí aj proti vráskam), je plný vitamínu K a D a tak ovplyvňuje vstrebávanie vápnika (posilňuje kosti). Obsahuje veľké množstvo železa, vitamínu C a množstvo ďalších živín, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitu. V porovnaní s fazuľou má nízky obsah kalórií.

P.S.: Nemusíte vyhodiť všetky polotovary a jesť len zeleninu, aby ste boli zdraví a plní energie. Nakombinujte si to tak, aby vaše telo vyťažilo maximum. V prípade záujmu sa ozvite, radi vám pomôžeme byť fit.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.