EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Chudnutie - Aeróbny tréning

Z aeróbneho typu tréningu môžu najviac vyťažiť seniori a ľudia s vyššou nadváhou, pre ktorých môže byť intervalový a intenzívny silový tréning zničujúci. Pre ľudí s vyššou nadváhou (20 kg nadváhy a viac) je lepšie začať s týmto typom tréningu. Keď zhodia nejaké to kilečko, odľahčia tlak na kĺby spôsobený nadváhou a neskôr môžu začať s náročnejšími, zároveň aj efektívnejšími tréningovými metódami ako intenzívny intervalový tréning či náročnejší silový tréning. Pri aeróbnom tréningu je veľkým pomocníkom napríklad bicykel, orbitrek, chôdza do kopca alebo ľahký beh – prečítajte si aj o iných výhodách behu tu. Intenzitu zaťaženia si môžete odvodiť jednoducho, hoci nepôjde o absolútne presnú metódu, skôr orientačnú. Najprv si vypočítate maximálnu srdcovú frekvenciu: 220 – vek. Z čísla, ktoré vám vyšlo, vypočítate 60-70% a dostanete číslo srdcovej frekvencie, okolo ktorej by ste sa mali pohybovať v časovom intervale 30-45 minút. Takúto aktivitu môžete vykonávať aj každý deň, optimálne 3-5 krát do týždňa.

K výhodám aeróbneho tréningu zaraďujeme zlepšenie kardiovaskulárneho systému, celkový prospech pre zdravie a aktívnu regeneráciu pre športovcov. Nevýhodou však je, že pri aeróbnom tréningu nad 1 hodinu dochádza k vysokému vyplavovaniu stresového hormónu kortizolu, čo má za následok úbytok svalovej hmoty, ukladanie tuku a zníženie bazálneho metabolizmu. Okrem toho sa nezameriava na formovanie ani spevnenie postavy. Teda nastáva úplný opak toho, o čo sa snažíme.

Príklad tréningu:

Srdcová frekvencia 220-40 = 180 , 60-70% = 108-126 SF

Bicykel 45 minút v rozpätí 108-126 SF

Martin

O autorovi článku

Osobný tréner Martin pôsobí na pobočke Podunajské Biskupice.

Martin stavia tréningový proces na základe cieľov a individuálnych možností klienta. Medzi ciele, ktoré spolu napĺňajú, spadá napr. chudnutie, formovanie postavy, zlepšenie kondície a držania tela. Rovnako je vyhľadávaný aj klientmi, ktorých trápia bolesti chrbta, krčnej chrbtice alebo majú skoliózu, scheuermannovu chorobu a chcú športovať bez obmedzení.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Michal, 39 rokov
"Odoslanie formulára bola pre mňa vtedy veľká výzva, strašne som sa bál a hanbil ísť do fitka. Už je to však takmer pol roka a určite neľutujem."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.