EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Pohyb ako recept na psychické zdravie

Stres, stres, všade samý stres... Okrem toho, že posledné roky bežne žijeme v hektickej a uponáhľanej dobe, pribudol nám do životov ďalší stresujúci faktor. Pandémia. Vírus, ktorý výrazne ovplyvnil všetky aspekty našich životov, či už súkromne alebo pracovne. Ani sa nemôžeme čudovať, že psychológovia za posledné obdobie evidujú až alarmujúci nárast o ich služby. A štát zriaďuje viacero nových Centier duševného zdravia po celom Slovensku.

Vedeli ste však, že dlhodobé cvičenie znižuje tvorbu a cirkuláciu stresových hormónov? Vedecky dokázané! Individualizovaný tréning a pohyb znižujú z dlhodobého hľadiska hladinu kortizolu a adrenalínu. A zároveň, stimulujú tvorbu endorfínov, chemických látok v mozgu, ktoré prirodzene zlepšujú náladu. Endorfíny sú zodpovedné za ten skvelý pocit nadšenia a optimizmu, ktorý vnímame po tvrdom tréningu. Pocit na nezaplatenie, však?

Rovnako, zdravý pohyb a kvalitný tréning sa javia aj ako efektívny bojovník proti úzkostiam. Počas samotného cvičenia v podstate vaše telo pravidelne čelí stresu a stavu úzkosti, keďže ho vystavujete určitej fyzickej a psychickej záťaži. Preto sa tak dokáže jednoduchšie vysporiadať s týmito ťažkosťami v bežnom živote a je na nich lepšie pripravené. Má nižšiu citlivosť na úzkostné a stresujúce stavy.

Pravidelné cvičenie má taktiež "emocionálny" prínos do nášho života. Poznáte ten pocit, keď si musíte užšie utiahnuť opasok alebo kúpiť menšie rifle? Alebo predbehnete suseda na schodoch s úsmevom na tvári bez zadýchania? Hneď máte lepší deň a náladu a dokážete tak efektívnejšie bojovať s rôznymi stresujúcimi situáciami.

Ak súhlasíte, vyzdvihnite si prosím u nás recept na psychické zdravie - POHYB!

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.