EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Výhody a nevýhody "skupinoviek"

Ako to vlastne vyzerá na takom skupinovom cvičení? Prídete do gymu, je tam inštruktor a zväčša 5 až 15 zverencov. Predstavíte sa a ide sa na to! Bez akejkoľvek prípravy a anamnézy sa zaradíte do skupiny a jednoducho cvičíte.

A tu už máme negatívum č. 1- nikto s vami na skupinovom cvičení štandardne nespraví celkovú či športovú anamnézu, kde sa tréner dozvie zdravotné problémy, druh práce, pohybové obmedzenia atď. Takáto anamnéza zväčša zaberie okolo 15 minút a dokáže predísť mnohým problémom.

  • Nevýhoda č. 2 je absencia komplexnej alebo aspoň funkčnej diagnostiky pohybového aparátu, bez ktorej by ste nemali začať trénovať. Čo sa týka skupinoviek, máloktorý tréner sa tomu bude venovať, keďže má na starosti 10 ľudí a obmedzený čas. K tejto téme ponúkneme veľmi jednoduché a výstižne prirovnanie. Predstavte si, že prídete k obvodnému lekárovi s kašľom a on vám od stola naordinuje lieky bez toho, aby sa na vás čo i len pozrel. Možno sa však trafí...
  • Ďalším problémom býva úzke zameranie skupinových cvičení. Myslíme tým, že prídete na konkrétny jeden typ cvičenia a celú hodinu precvičujete pilates , robíte SM-ko alebo jógu atď. bez ohľadu na to, čo skutočne potrebujete. Nerozvíjate všestrannosť. Opäť si dovolíme uviesť trefné prirovnanie. Tento krát príde k doktorovi 15 rôznych ľudí, v rôznom veku a zdravotnom stave. Majú silný kašeľ , teplotu a on im bez vyšetrenia predpíše tie isté antibiotiká. Všetkým.

A teraz sa pozrime na pozitíva:

  • Výrazne nižšia cena ako pri individuálnych cvičeniach s osobným trénerom.
  • Skupina, kamaráti, vás prinútia prísť resp. sa budete potom pred nimi cítiť ako blbec, keď neprídete. "Veď si ešte ráno písal na WhatsAppe, že sa určite vidíme ty lenivec..." A zároveň, keď ste už tam a máte v sebe aspoň kúsok súťaživého ducha, mali by ste podať lepší výkon. Chcete sa predsa ukázať pred ostatnými, či?
  • Ako sme už naznačili vyššie, skupinové tréningy v sebe zahŕňajú aj sociálny aspekt. Predsalen, je iné cvičiť pod drobnohľadom stále toho istého človeka, osobného trénera, ako byť súčasťou väčšej skupiny. Nikdy neviete, možno tam narazíte na toho pravého :)

Martin Mihálik

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Michal, 39 rokov
"Odoslanie formulára bola pre mňa vtedy veľká výzva, strašne som sa bál a hanbil ísť do fitka. Už je to však takmer pol roka a určite neľutujem."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.